Жените често премълчават въздействието на менструалната болка

Жените често премълчават въздействието на менструалната болка, оставайки сами в страданието си

Много жени, които страдат от болезнена менструация, не казват на семействата си или лекарите за това, дори когато това пречи на способността им да се справят с ежедневните рутинни задачи, сочи холандско проучване, цитирано от агенция Ройтерс.

Близо 43 000 момичета и жени отговарят на онлайн проучване, като 85% от тях казват, че са преживели болезнени спазми по време на менструация, 77% са имали симптоми на нарушения на настроението, а 71% са страдали от умора и изтощение.

Повече от една трета от анкетираните казват,  че болката по време на менструация и другите съпътстващи симптоми ги възпрепятстват да изпълняват всичките си нормални ежедневни дейности.

„Смятаме, че има табу върху менструалните болки, главно, защото жените възприемат, че това е нормална част от живота и не е прието да се обсъжда открито този въпрос“, заяви водещият автор на изследването – д-р Марк Шоупот от университета Radboud Медицински център в Ниймеген, Холандия.

“Част от проблема е, че много менструални симптоми, като промени в настроението, болка и изтощение, не са лесно видими и не могат да бъдат обективно идентифицирани с медицински тестове” казва д-р Марк Шоуп по имейл пред Ройтерс. 

Приблизително две от пет участнички заявяват, че използват обезболяващи средства за облекчаване на болка при менструация. По време на цикъл болката засяга не само коремната област. Много жени се оплакват от главоболие, болки в кръста или болки в гърба. Появата на болка често възниква няколко дни преди настъпването на менструацията и продължават до около 48 часа след това.

„Жените трябва да знаят, че е добре да потърсят специалист, ако имат менструални симптоми, които засягат ежедневието им”, казва д-р Трине Стенли Карлсон от Университетската болница Каролинска в Стокхолм, Швеция. И допълва: “Много симптоми могат да бъдат ефективно лекувани много лесно”.

Резултатите трябва да успокоят жените, страдащи от от болезнена менструация, че не са сами, казва д-р Андреа Лукес, собственик на женския център за изследвания и уелнес в Дърам, Северна Каролина.


www.reuters.com/article/us-health-menstruation/women-often-keep-impact-of-menstrual-pain-bleeding-to-themselves-idUSKCN1RH2EL

 

Купи