Ругаенето увеличава толерантността към болка

Това сочи проучване, направено във Великобритания

Противно на общото схващане, ругаенето не само се оказва признак за по-интелигентна употреба на езика, но и може да Ви помогне при физическо неразположение. Учени доказват, че използването на краен език е разумно, според учени за намаляване на болката. Оказва се, че този метод помага да увеличим издръжливостта на болка с до 33%.

Проучване на изследователите от университета в Кийл установило, че доброволци, които са използвали псуване и краен език, могат да издържат на болка с почти 50% по-дълго, отколкото хора, използващи нормален език.

След като случайно ударя палеца си с чук, докато строи градинска барака, д-р Стивънс от училището по психология в Кийл достига до идеята за изследването и решава да проведе изследване, което да покаже връзката между ругаенето и облекчаването на болката.

Той набира 64 доброволци за експеримент, в който всеки доброволец е помолен да потопи ръката си във вана с ледено студена вода за колкото е възможно по-дълго време. Участниците са инструктирани по време на експеримента да ругаят или да използват груб език по свой избор.

След това те са помолени да повторят експеримента, този път без да използват краен нецензурен език.

Въпреки първоначалните си очаквания, изследователите открили, че доброволците са успели да държат ръцете си в ледената вода за по-дълъг период от време, когато псуват или използват краен език. Средно участниците могат да понасят болката по време на експеримента в продължение на почти две минути при използване на краен език, в сравнение с едва една минута и 15 секунди, когато се въздържат от използването на псувни.

При запитване, участниците споделят, че когато са използвали нецензурен език, болката в ръката не е била толкова осезаема. Техният пулс е бил и значително по-висок, сравнено с момента, в който не са псували.

Д-р Стивънс казва, че констатациите могат също да обяснят защо вековната практика да се проклина или псува се развива и продължава да съществува и до днес.

Но той предупреждава: „Ако искат да използват този ефект за намаляване на болката в своя полза, те трябва да псуват по-малко… Псуването е емоционален език, но ако прекалите с него, той губи емоционалната си сила.”

Цялото изследване на екипа на д-р Ричард Стивънс е публикувано в списание NeuroReport и макар да не става ясно как и защо съществува тази връзка, екипът вярва, че ефектът от намаляването на болката се проявява, защото грубите думи предизвикват естествената ни реакция „борба или бягство“. Учените предполагат, че ускорената сърдечна честота на доброволците, повтарящи нецензурен език , може да е индикация за увеличаване на агресията, като така се намалява слабостта или заплахата.

Възможно обяснение на зависимостта между псуването и облекчението на болката е залегнало в структурата на нашата нервна система. Когато изполваме ругатни активираме ендорфините или ендогенните опиодни пептиди в мозъка, които спомагат за облекчаването на болката, действайки подобно на болкоуспокояващо лекарство. Както при лекарствата обаче, не трябва да се прекалява. Привикването към използването на нецензурен език води от отслабване на ефекта му при появата на болка.

Авторите на изследването отчитат също, че хората, изразяващи гнева си по-често са по-чувствителни към остра и хронична болка. Това е така, защото при тях прагът на задействане на ендогенните опиоидни пептиди е по-висок.

Не знаем със сигурност дали този съвет ще облекчи главоболието Ви, болката в кръста, болките в мускулите или ставите, или ще ви накара да забравите за болния си зъб, но си заслужава да се опита.


Swearing as a response to pain Stephens, Richard; Atkins, John; Kingston, Andrew
NeuroReport: August 5th, 2009 – Volume 20 – Issue 12 – p 1056-1060

 

Купи