Информация за болката

Болката, според „Международната асоциация за изучаване на болката“, е „неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите. Тя е най-ранният симптом на увреда на тъканите или на заболяване“.

Осъзнаването на болката е различно при всеки човек. Някои хора имат по-висок праг на поносимост към нея, а други по-нисък. Как възприемаме болката зависи от това къде се е породила тя и как се е предала към мозъка. Начина, по който мозъкът ни ще реагира на болка зависи от хормоните, гените ни, емоционалното ни състояние и много други фактори. Ето защо всеки човек има различна поносимост към болка. Това означава и, че методите за нейното облекчаване са различни за всеки човек.

Често е трудно да се определи точната локацията на болката. Причината е, че тя може да се породи на едно място, а усещането за нея да се изрази на друго. Например болен зъб може да причини главоболие. Болката е възможно да идва и от няколко източника едновременно. В случаите когато е трудно да локализирате болката, противовъзпалителните и обезболяващите лекарства помагат за облекчаване на болката, независимо от нейната интензивност.

Видове болка

Според локализацията

Болката може да се класифицира и според нейната локализация, например: коремна болка (при храносмилателни проблеми, нарушения в половата система, менструални болки и др.), главоболие (причинено от мигрена, натрупване на налягане в синусите, хормонално главоболие), зъбобол (причинен от стискане или триене на зъбите, или кариес), болка във врата (шията), болка в горните крайници, болка в ставите (артралгия, артрит, бурсит, възпаление на сухожилие), болка в мускулите (претоварване, травма, вирусна инфекция), болки в гърба и кръста (дискова херния) и т.н. Най-често срещаните болки според тяхната локализация са болките в гърба и кръста, болките в шията или врата, главоболието и т.н.

 • Бестарен 25 мг Декскетопрофен
  Болките в гърба са едни от най-често срещаните здравни проблеми при хората. Над 70% от хората през живота си поне веднъж са страдали от болка в кръста. Засягат ежегодно между 15 и 45 % от възрастните. Xронифицират - продължителност над 12 седмици – при до 2/3 от пациентите.
 • Бестарен 25 мг Декскетопрофен
  Болката във врата е една от най-често срещаните болки в мускулоскелетна система. От 30 до 50% от зрелите хора изпитват такава болка поне веднъж в годината. Болката във врата може да дойде от редица причини и заболявания и може да включва всяка от тъканите на врата.
 • Бестарен 25 мг Декскетопрофен
  Мускулните болки се появяват в мускулите, ставите и костите и могат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния. Някои от тях може да са сериозни, а други да са свързани с травми, или дори с нормални дегенеративни процеси, които се появяват с напредването на възрастта.
 • Бестарен 25 мг Декскетопрофен
  Болка в ставите е често срещан проблем с много възможни причини. Болка в ставите може да засегне една или повече стави като колената, глезените, китките, пръстите, тазобедрените стави и раменете.
 • Бестарен 25 мг Декскетопрофен
  Дисменореята е медицински термин, който означава болезнена менструация. Това е често срещаната патология при жените и е възможно да се изяви във всяка възраст от появата на първата менструация - до настъпването на менопаузата. Болковият синдром е с различна интензивност, но много често е толкова силно изразен, че нарушава всекидневната дейност на жените.
 • Бестарен 25 мг Декскетопрофен
  Причините за болки в зъбите са различни. Болките може да са в или около зъба. Обикновено болката идва от вътрешността на зъба или от венеца около него и костната структура.

Бестарен® е противовъзпалително, обезболяващо лекарство без лекарско предписание

Научете повече
Купи