Бестарен 25 мг Декскетопрофен

Болка в мускулите

Болките в мускулите могат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния. Някои от тях може да са сериозни, а други да са свързани с травми или дори с нормални дегенеративни процеси, които се появяват с напредването на възрастта.

Болките в мускули се делят на:

  1. Локализирани (в определен мускул или мускулна група) – при натъртване, разтежение, травма, стрес, физическо свръхнатоварване.
  2. Генерализирани – системната мускулна болка – болка засягаща цялото тяло. Те се появява най-често, като следствие на инфекция (грип, лаймска болест и др), друго възпаление (полимиалгия ревматика, дерматомиозит, лупус) или като страничен ефект от лекарствена терапия.

Най-честите причини за мускулни болки са в резултат на травми от спорт, удар, падане и могат да бъдат придружени от подуване и синини. В някои случаи може да изпитате и неволни мускулни контракции.

Друг основен виновник за болки в мускулите е стресът. Подложено на силен стрес, тялото ни развива защитен рефлекс, който води до напрежение в мускулите. Именно това напрежение може да доведе и до главоболие и дискомфорт на цялото тяло. Хронична умора, вирусни инфекции, автоимунни заболявания и недостиг на минерали в организма също могат да причинят болки в мускулите.

Най-често хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб. Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави при претоварване или заемане на неправилна стойка за продължително време.

За успешното лечението на мускулно-скелетните болки е важно да се установи причината за развитие на основното заболяване и да се предприеме съответно етиологично или патоганатично лечение. Важно е да се избегне допълнително увреждане на засегнатата мускулна група, докато тече оздравителния процес. Загряването и масажът върху мястото на болка са едни от най-ефикасните методи за лечение на болка в мускулите. В повечето случаи, но не винаги терапията включва нестероидни противовъзпалителни средства.

За да се предпазите от появата на болки в мускулите, е добре да следвате няколко съвета:

  • Винаги загрявайте добре преди физическо натоварване и тренировка. Загрявката ще увеличи притока на кръв към мускулите и ще подпомогне предотвратяването на травми. Важно е винаги когато увеличавате или намалявате натоварването на мускулите, то да става постепенно.
  • Добрата стойка е от изключителна важност. Тя подсигурява умерено натоварване на всички мускули в тялото.
  • Правилният хранителен режим спомага за предотвратяването на поява на болки в мускулите. Включете в менюто си храни богати на витамин C и B, минерали (калий, калций и магнезий), аминокиселини. Магнезият е много важен при често повтарящи се мускулни болки. Може да го набавите от банани, кайсии, листи зеленчуци, ядки и риба.

Купи