Бестарен 25 мг Декскетопрофен

Болка в ставите

Ставите са основна част от опорно-двигателната система, която спомага за свързване на костите. Те позволяват движението и гъвкавостта, и дават опората на тялото. Именно затова ставите са подложени на непрекъснато натоварване. Болка в ставите е често срещан проблем, който с напредването на възрастта става все по-осезаем, а възможните причини за появата ѝ са много. Тя може да засегне една или повече стави като колената, глезените, китките, пръстите, тазобедрените стави и раменете. Болка в рамото причинява затруднения при вдигане на предмети, болка в коляното ще донесе дискомфорт при ходене и спортуване, а болки в тазобедрените стави затрудни качването по стълби и нормалното ставане и сядане на стол.

Основни “виновници” за болките в ставите са заседналия начин на живот, стари травми, понижен имунитет, възпаление на тъканите. Болките в ставите могат да подскажат за здравословни проблеми като инфекции, остеопороза, заболявания на щитовидната жлеза, подагра, автоимунни заболявания и други. При подрастващите болката в ставите може да се свърже и с растежа.

Чести симптоми на болка в ставите са:

  • Подуване, причинето от задържане на течности
  • Схващане
  • Скованост
  • Изтръпване

Пример за болка ставите е болката в коляното. Колянната става е особено уязвима, тъй като поема тежестта на цялото тяло. Поради тази причина наднорменото тегло е фактор, който повишава риска от износването ѝ.

Честото спортуване както и напредването на възрастта също са фактори, които влияят върху степента на износване на коляното.

Възможните причини за появата на болки в коляното са:

  • Спортни травми;
  • Неправилна стойката или изменения в походката, които могат да променят разпределението на тежестта върху коленете и да предизвикат претоварване;
  • Остеоартрит;
  • Наранявания или разкъсвания на коленните връзки или менискуса;
  • Възпаление на тъкани в ставата.
Болките в коляното, в много случаи, могат да се успокоят в домашни условия за кратко време. Почивка и намаляване натоварването на коляното, и охлаждащ компрес с лед ще облекчат дискомфорта.

Независимо в коя става усещате неразположение е важно да посетите лекар възможно най-рано. Ако болката е много силна или продължава дълго време, усетите подуване, зачервяване или се затруднявате да се движите, има промяна във формата на коляното, професионалната консултация е задължителна. За да облекчите болката в ставите е важно да спазвате предписанията на Вашият лекар и да се стараете да не натоварвате допълнително засегнатата става. Топлият душ и противовъзпалителните болкоуспокояващи също ще подпомогнат на оздравителния процес. Поддържането на добра физическа форма и редовния прием на Омега-3 мастни киселини е добър съвет за превенция срещу появата на ставни болки.

Купи