Бестарен 25 мг Декскетопрофен

Болка при менструация

Дисменореята е медицински термин, който означава болезнена менструация. Това е често срещана патология при жените и е възможно да се изяви във всяка възраст от появата на първата менструация до настъпването на менопаузата. Болковият синдром е с различна интензивност, но много често е толкова силно изразен, че нарушава всекидневната дейност на дамите.

1. Какво представлява дисменореята?

Болезнената менструация се причинява от маточни крампи, които предизвикват тъпа болка в ниската част на корема и таза. Те се проявяват преди или по време на менструация и се срещат при около половината от жените в репродуктивна възраст. Има данни, че след бременност и раждане болките по време на менструация отслабват, но това, за съжаление, не се наблюдава при всички.

Дисменореята може да бъде първична и вторична.

Първична е, когато няма установено гинекологично заболяване. Тя се проявява в началото на овулаторните цикли - когато яйчниците станат функционално активни и започнат да отделят зряла яйцеклетка.

Вторичната дисменорея е следствие на развиващ се патологичен процес в областта на вътрешните полови органи на жената. Такива заболявания са:

  • Ендометриоза - функционално активен еднометриум, разпространен извън маточната кухина
  • Аденомиоза - клетки на ендометриума навлизат в мускулния слой на матката
  • Фиброзни образувания в матката
  • Тазово-възпалителни процеси
  • Поставени вътрематочни спирали

2. На какво се дължи болезнената менструация?

Дисменореята се предизвиква от увеличени нива на простагландини, отделени от маточната лигавица, които са причина за маточни контракции и поява на болков синдром. Жените с болезнен месечен цикъл имат по-високи нива на простагландини в отделената менструална кръв, особено високи са нивата през първите дни.

Всеки месец в репродуктивния период при дамите при липса на оплодена яйцеклетка, която да се имплантира в маточната лигавица, се отделя една част от ендометриума - функционалният слой под формата на менструално кръвотечение - обикновено около 150 мл кръв. Смята се, че маточните контракции по време на цикъл имат своята роля при отстраняването на ненужните клетки на маточната лигавица.

Обикновено менструалната болка започва преди настъпването на цикъла и след това постепенно изчезва в рамките на 48 часа. Тежестта на дисменореята се свързва пряко с ранна поява на първата менструация, повишено телесно тегло, стрес, депресия, употреба на алкохол и цигари. По време на болезнена менструация е възможно да се появят диария, главоболие, болка в гърба, гадене или повръщане.

3. Как да облекчите симптомите при менструална болка?

Няколко лесноизпълними съвета за облекчаване на болката по време на менструация са:

  • Пийте топъл чай от бял равнец и лайка;
  • В дните преди менструация приемайте повече магнезий и калций;
  • Приемът на авокадо ще спомогне за регулиране на хормоналния баланс;
  • Кардио упражненията подпомагат за освобождаването на ендорфин, който ободрява и облекчава. Лека разходка или упражнения в домашни условия също ще подобрят състоянието Ви;
  • Лек масаж с кръгови движения в долната част на корема, или поставянето на затоплени кърпи точно под пъпа ще облекчат болката.

4. Какво е лечението на дисменореята?

Ако предложените съвети не облекчават болката, най-често терапията на това състояние се състои в прилагане на медикаменти, които облекчават симптомите. За целта се използват различни нестероидни противовъзпалителни средства, чиито ефект се дължи на потискане на простагландиновия синтез.

Купи