Бестарен 25 мг Декскетопрофен

Зъбобол

Болката може да бъде постоянна или неравномерна. Може да възниква спонтанно или да е в резултат на определени стимули, например термични дразнители (студено или топло). Ако студеното засилва болката, има сериозен възпалителен процес, когато обаче болката в зъба се засилва от топлото - процесът е гноен. Често пъти тя се появява на пристъпи, между които периодите без болка са различно дълги. Друга особеност на болка в зъбите е, че тя може да се усеща на друго място, а не в засегнатия зъб (ирадииране на болката). В други случаи тя може да се усилва с времето и от слаба и търпима да достигне до непоносима.

Зъбоболът е най-трудно да се игнорира при хранене, но може да бъде причина и за цялостно влошаване на качеството на живот и да възпре извършването на рутинни дейности от ежедневието. Зъбната болка е отчетлив сигнал, че зъбите се нуждаят от специализирано внимание и грижа. Болката е водещ симптом на денталните заболявания и е от голямо значение за диагнозата и правилното лечение на уврежданията на зъбите.

Какви са причините за болки в зъбите?

Причините за болки в зъбите могат да бъдат различни. Болките може да се усещат в или около зъба. Обикновено болката тръгва от вътрешността на зъба, от венеца или костната структура. Възможните причини са:

Кариес, пулпит, периодонтит

В общия случай кариесите не генерират болково усещане. Те ангажират твърдият външен слой на зъба - емайлът. Характерна при кариес е слаба, непостоянна болка, която се проявява при консумиране на студено и/или сладко.

Пулпит се установява, когато кариесът стане твърде голям или дълбок и засегнете следващия слой на зъба под емайла - дентин. Дентинът е чувствителна тъкан, при чието увреждане болката става силна, пулсираща, с по-силна изява през нощта. Болката може да ирадиира и към съседните зъби , да се усеща като болка в в ухото или слепоочието.

В центърът на зъба се намира пулпата, разположена в пулпна камера. Пулпата се състои от кръвоносни съдове и нерви. Възпалението или увреждането й се нарича периодонтит. Той се изразява със силна, постоянна болка дори при докосване на зъба с език или храна.

Зъбен абсцес

Това е инфекция, която произхожда от вътрешността на зъба и се разпростира от зъбния корен, като обхваща заобикалящата го кост. При абсцесите болката е силна, изявена в областта на засегнатия зъб и меките тъкани около него.

Счупен зъб

Фрактурата на зъба може да разкрие или оголи дентина и дори пулпата. Понякога зъбните фрактури не са видими. Линията на счупването може да достигне дълбоко в зъба и да причинява болка при отхапване или дъвчене от съответната страна. Това се нарича синдром на пукнатия зъб.

След дентална процедура

След направа на дълбока пломба или поставяне на корона зъбът може да придобие по-висока чувствителност. Денталната работа макар и необходима може да раздразни нерва. С течение на времето чувствителността може да отшуми, ако зъбът е достатъчно здрав.

Стискане и триене на зъбите.

Този навик се нарича „бруксизъм“ и често пъти е несъзнателен. Бруксизмът обаче може да увреди и понякога да раздразни зъбния нерв до степен зъбът да стане свръхчувствителен.

Инфекция на венците или пародонтит

Венецът, лигаментът и костта, които заобикалят основата на зъба се наричат периодоциум. Обичайно болката се усеща в последните етапи на заболяването на венеца , когато има значителна загуба на костна структура, заобикаляща зъба. Поради стопяването на костта може да се получи инфекция (абсцес) в оформеното пространство между зъба и венеца.

Оголени венци или зъбни корени

Когато зъбните корени не са плътно обхванати от защитната кост и венец, тези повърхности може да станат чувствителни на различни стимули като миене с четка за зъби или температурни промени.

Синузит

Тъй като корените на горните молари са много близо до кухината на максиларния синус, възпалението от кухината на синуса може да причини чувствителност на молара, която да се усеща като зъбобол.

Мъдрец

Мъдрецът или третият молар е зъбът, който израства последен. Много често в устата няма място за него. В резултат на това мъдрецът се явява напълно или частично заключен в челюстта и под венеца. Поради слабо достъпното им място мъдреците трудно се почистват. Следователно зоната им е силно уязвима. Проблемите с третия молар могат да причинят тъпа или остра болка при натиск, инфекция или кариес.

Важно! Болката е водещ симптом на денталните заболявания и е от голямо значение за диагнозата и правилното лечение на уврежданията на зъбите. При появата й, задължително е посещението при зъболекар. Обикновено за облекчение на болка в зъбите се използват нестероидни противовъзпалителни средства.

Купи